Jdi na obsah Jdi na menu
 


Myslivecké slavnosti v Milevsku - 15.10.2011

obraz0122.jpgJiž třetím rokem se účastníme Mysliveckých slavností v Milevsku. Také letos byla akce spojená s předvedením loveckých plemen a také ukázky coursingu s možností vyzkoušení pro diváky - tedy jejich psíky.
Ale vše pěkně do začátku. Letos jsme do poslední chvíle nevěděli, že se slavnosti konají - na webu města nebyly žádné informace. Až týden před akcí se dozvídáme, že slavnosti budou, a že se opět bude předvádět coursing přihlížejícím divákům s dotazem, zda dorazíme. Tentokrát není nic jisté, Asalka měla po běhu v Kralupech vykloubené rameno, takže má na nějakou dobu vyhlášen stop běhání. U Gebči právě probíhala léčba zánětu střev, který jí propukl na výstavě v Budějovicích a braní anitibiotik jí také brání v běhání. Takže pokud se nic nepřihodí Bahčovi, tak by mohl na předvádění alespoň on. Vypadá to nadějně a tak dáváme info, že dorazíme a nalákali jsme ještě Kuňadry s vipetama. 
Nic se nepřihodilo a tak sobotní ráno balíme věci a jedeme směr Milevsko. Jede s námi tedy jen Bahča, který je po dlouhatánské době na výletě sám. Asi 15 km od domu zjišťuji, že nemám foťák. To mě moc mrzí, ale už se nevracíme, snad ho bude mít Eva. Za dvě hodinky jízdy jsme v Milevsku, kde už parkují Kuňadry. Bahča vítá kámoše vipety a je u toho pěkný řev. Po chvíli je klid a jde se do centra dění. Po mrazivé noci svítí nádherně sluníčko a je docela teplo. Chlapi si dávají občerstvení a já s Evou míříme na slavnostní zahájení ve dvoře kláštera. Je zde zrovna i svatba, takže novomanželé to mají s velkým publikem. Zahájení je ukončeno a program může začít. V parku probíhá výstava loveckých plemen, která je zakončena přehlídkou jednotlivých plemen, vč. těch chrtích. Nastupuje se podle skupin FCI. Takže Bahča to má dnes se vším všudy. Musím ho pochválit, byl moc šikovný. Po přehlídce plemen si dáváme oběd, probíhají zde další soutěže, jako poznávání větví stromů pro děti, střelba ze vzduchovky, která Bahču lehce (občas i těžce) znervozňuje a k tomu všemu hraje dechovka. My se pomalu přeouváme na louku, kde se bude běhat coursing.
V 15 hod. začíná běhání. Dnes moc chrťáků nedorazilo, jsou zde zástupci Irských vlkodavů, Deerhoundů, Saluk, Vipetů a jeden Lurcher a za faraony jen Bahča. Doufali jsme, že dorazí i "paní starostová" Ahm-Shere od starosty Milevska - pana Herouta, ale Sherinka právě hárá, takže bohužel musela zůstat doma. Dále běží i yorkšírák, čínští chocholatí psi a nějaký ten lovečák, tedy pesani z řad diváků, kterým páníčci umožnili si také coursing zkusit. Bahča běžel sám, zkoušel na návnadu lehce vyzrát, takže předvedl nádherný běh zkušeného mazáka, který "používá při běhu i hlavu". Všichni pesani si coursing užívají a zhruba za hodinku se běží druhé kolo. Bahča si tentorkát hodně nadběhl a pro jeho smůlu musel tedy proběhnout mokřinou a vrátit se k čekající návnadě. To se mu moc nelíbilo, ale pak si dal alespoň pozor, aby neztratil návnadu z dohledu. Kolem 17 hod. je odběháno, dostáváme dárečky - granulky od pana startosty a přijímáme ještě jeho pozvání na závěrečné občerstvení. Poté už se loučíme a jedeme domů, kam přijíždíme přesně v osm hodin večer již po tmě.  
Děkuji panu Heroutovi za pozvání, občerstvení, dárečky a hlavně za příjemný den, manželům Holubovým za uspořádání předváděcího coursingu a všem za krásnou akci, kterou jsme si suprově užili. Takže snad příští rok na shledanou! 

K článku přidávám jednu fotku z telefonu - Milevský klášter a další fotky budou snad od Kuňader.

"Kuňadří" fotogalerie ZDE