Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dostihy 2009

 

Kolín 29.8.2009 - Mistrovství ČR 280 m

Podzimní dostih byl přeložen na závěrečný srpnový víkend. Na poslední chvíli se rozhoduji a hlásím Asalku. Nikomu z rodiny se nechce jet, tak vyrážím s Asalkou na "dámskou jízdu". Celou cestu nás provází silný déšť a já začínám litovat přihlášky do dnešního dostihu. Ale asi 15 km před Kolínem se začíná - beznadějně zatažená - obloha trochu protrhávat, což je dobré znamení. Do Kolína přijíždíme mezi prvními a lidi ono tady neprší!!! Tak stavíme naši základnu. Po chvíli přijíždí Jiřka, Petr s Bretem a Elinkou a pak následně Monča, Péťa, Michal s Fíbinkou. Víc faraonů dnes nepoběží. Dneska je nahlášeno málo chrťáků a tak brzy jdeme na start. Start krásný, ale po pár metrech se Asalé otáčí a místo sledování návnady kouká po soupeřích. Do cíle dobíhají všichni, ale Asalé má za své lumpačení diskvalifikaci. Jsme trochu smutní, ale co se dá dělat. Dostihy prostě nejsou to pravé pro naše ušáky. Ještě dostáváme šanci k zaběhání a Asalé je pouštěna do sólo běhu, který vzdává u velkých boxů a vrací se zpět. Takže dnešní den nebyl moc vydařený, balíme základnu a jedeme domů - zítra nás čeká další závod - coursing v Litomyšli. Navečer se dozvídáme výsledky Bretík byl první, Fibi druhá, ale oba získali místo první - pes a fena. Blahopřejeme a děkujeme za super společnost v Kolíně!!!

 * * * * * * * * * *

Lednice 4.7.2009 - Trénink

ObrazekPo delší době konečně neprší a tak se vydáváme na trénink do Lednice. Hned po příjezdu nás přivítá Bahčův brácha Bret (Bir Abu Minqar Farafra) a jeho páníci Jiřka s Petrem. Takže máme do party dalšího ušáka s moc milými páníky :-) Po chvilce dorazili i Fíbi s Mončou, Peťou a Michalem, takže vítačka byla veliká! No a nakonec přijíždí ještě další faraoni - Pavla se Sakarou a Eva z Alim. A aby nás faraonů nebylo málo, tak je v Lednici i Martina s Ramem, který ale dneska neběhá. 
Takže jsme všichni, tak se jdeme nahlásit na první běhy. První z nás běží sólíčko Bahča z malých boxů, start je super, ale hned za zatáčkou se krok zvolňuje a Bahča se vrací. Tak honem, táta bere Bahču a běží s ním. Bahča se rychle chytne a obíhá celé kolečko až do cíle. Super!
Bret má licenční běhy a již má sólíčko splněno z Ml.Bol., tak nyní běží společný běh, jako sparingy má Asalku a Fíbinku. Bretovi se nechce moc do boxů, ale vše zvládáme, boxy se otevírají. Všichni tři běží bez zaváhání, na konci rovinky vede Asalé, Fíbí a Bret jí následují. V tomto pořadí dobíhají do cíle a holky by si daly ještě asi kolečko, neb zastavují až v zatáčce.
Další jde na řadu Sakara (Aretha Franklin Arsinoé), běží sólo licenční běh a zvládá ho s přehledem. Následuje Ali (Al Pacino Arsinoé), také sólo licenční běh. Ali ještě nikdy dostihy neběžel. Do boxu se mu sice nechce, ale docela dobrovolně do něj vchází. Box se otevírá, Ali váhá a nakonec je něco zajímavého v trávě. Tak další pokus. Nyní Ali běží, nedává do toho vše, ale dobíhá celý ovál až do cíle. Takže oba sourozenci mají splňen solo běh na licenci.
Následuje dlouhá přestávka, tak jsme probrali snad vše, co se dalo a hurá na druhé kolo. Bahča opět sólo z malých boxů a scénář se opakuje, takže za pomoci táty se vrací na ovál a dobíhá do cíle. Bret a Sakara mají společný licenční běh, sparing opět Asalé a Fíbi. Všichni vybíhají a za chívli probíhají cílem. První opět Asalé, další pořadí netuším, neb připravuji Aliho, který po radě pořadatelů poběží rovinku. Pouštím ho z ruky a Ali s nadšením běží až k paničce.
Po tomto běhu jsme měli jet domů, ale Pavla nás přemlouvá, aby jsme zůstali na běh třetí, kdy potřebují Asalku opět jako sparinga. Takže zůstáváme. Petr již rozpálil gril a všichni dostávají párečky, které byly vynikající. Ale už se blíží třetí běhy, na které nezůstalo moc chrťáků, tak jdeme brzy na start. Nyní běží Ali sólo od malých boxů a s malým zaváháním v zadní zatáčce dobíhá úspěšně do cíle. Bahča a Bret jsou již "starší páni" a tak jsou ušetřeni třetího běhu. Poslední licenční běh absolvuje Sakara a sparing - klasika Asalé a Fíbí. Holky už toho mají plný zuby, ale ještě v sobě našly dost sil a všechny doběhly do cíle, který proťala opět první Asalka.
Tímto Sakara a Bret splnili podmínky pro získání dostihové licence, takže je vítáme mezi závodníky! Všichni běhali krásně a v tom horku, které panovalo v Lednici to byly nádherné výkony od všech našich ušatců. Ale už je bohužel pozdě, tak se loučíme a odjíždíme domů. Někteří zůstávají na druhý den na dostihy, ale my začneme s dostihy až po ME v Mariánkách!

Video (bohužel jen jednoho běhu) ZDE 
Foto ZDE

 * * * * * * * * * *

Kolín 13.6.2009 - Trénink

ObrazekDalší letošní pokus na ovále byl opět v Kolíně. Tentokrát s námi jel i Bahča. Z faraonů dorazili ještě Flasch a Sachmet. Tréninky se běhaly pouze z malých boxů. První kolo běžela Asalka s Flaschem. Oba běželi moc hezky, ale Asalé si to před velkými boxy rozmyslela a vrátila se v protisměru. Flasch doběhl do cíle. Bahča měl sólíčko, které si moc neužil a běžel jen několk metrů a pak se vrátil zpět k boxům. Sachmet běžela bezproblémově sólíčko. V druhém kole jsme dali všechny ušáky do jednoho běhu - sice s obavami, ale dali. První půlka oválu byla super. Na Bahču to byl excelentní výkon, ale asi si řekl, že by to dnes stačilo, tak  to opět vzdal a vrátil se zpět k boxům. Asalé se s Flaschem přetahovala o první místo, ale kdo byl v cíli první, to z našeho pohledu poznat nebylo. Sachmet doběhla třetí. Asalka kupodivu běžela až k pískovému doběhu, což se jí zatím nikdy "dobrovolně" nepodařilo. Na ovál letos ještě dorazíme a snad ty naše ušáky trochu rozběháme. 

Autor foto: Daniel Lisý

* * * * * * * * * *

Kolín 6.6.2009 - Kolínský pohár

ObrazekNa tento dostih se chystalo hodně faraonů a my jsme původně vůbec neměli dorazit. Víkendové plány se ale změnily a tak jsem vzala Asalku a s vipetí posádkou jsme přijeli do Kolína. Tam jsme všechny překapili svým příjezdem. Asalka byla nahlášená na solo běhy. První solo se začala hned po vyběhnutí z boxu otáčet a návnada jí stihla ujet. Tak jsem si zaběhla rovinku s ní, kde se opět Asalka krásně chytla návnady, bohužel za zatáčkou se jí opět vzdálila a tak se Asalka rozhodla vrátit. Další faraoni běhali sola a licence. Někteří úspěšně, někteří nedoběhli. Do závodu bylo nahlášeno 5 faraonů, kde kralovala Esme. Následovaly hned další solo běhy a licence. Asalka nakonec běžela jako sparingpartner pro Audrey, která si dělala licenci + Ashra-druhý sparing. Po výběhu z boxů se holky začaly všechny ohlížet a Ashra to bohužel vzdala hned na první rovince, Asalé s Audrey běžely dál a obě proběhly cílem. Licenci si dnešním dnem vyběhal Flash Putimská brána a rozšíří tak řadu faraoních závodníků. Finále závodu vyhrála Esme, druhý Aken, třetí Daphne. Blahopřejeme.
Autor foto: www.vipetky.com
Video ze závodu ZDE, video z licencí a soloběhů ZDE