Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výlety 2010

Dušičky...
...aneb i pejsani musí držet tradice

Poslední dobou se k nám čím dál více prodírá podoba amerického svátku Halloween. My jsme ale věrní klasickým českým dušičkám. To nás inspirovalo k uspořádání pravého dušičkového výletu a to návštěvě pomníků! Jelikož by si ušáci moc neužili výletu na klasické hřbitovy, tak jsme naplánovali trasu na Pomník broučků, Pomník posledního vlka na Vysočině a Pomník Neznámemu zajíci. Všechny tři pomníky jsou na jednom okruhu v Koníkovském lese.
p1110088.jpgTakže naše cesta začala u Kunešů, zde jsme přestoupili do jejich auta a jelo se do nedalekého Koníkova. Není moc teplo a tak "kluci" (jak již všichni ví, tak říkáme hromadně všem našim pejsanům bez ohledu na pohlaví) dostávají oblečky a může se jít. Jdeme ve složení 3 rezatí (Bahir, Asalé a Ghebbi) se mnou a 3 bílí (Cyril, Míťa a Lupin) s Kuňadrama. Lupin je na svém prvním výletě a jde mu to moc dobře! Pohodová cesta po asfaltce, následně lesní cesou s nádherným výhledem na okolní krajinu, kterou kazí akorát zbytky prvního podzimního sněhu na kraji lesa. Brrr, na zimu je ještě čas! Vystupujeme na vrchol Kamenice, kde by měl být Pomník broučků, známých postaviček od Jana Karafiáta, který se narodil v nedalekém Jimramově. Na ceduli je vysvětleno, proč je pomníček zrovna zde a jak byla stanovena data u jednotlivých broučků. Taky je zde šílený název organizace, která pomník postavila "První evropský neregistrovaný nevládní nezávislý dobrovolný vzájemně prospěšný občanský kruh přátel restaurací a tvorby nových památek se sídlem v Brně". Zapalujeme jim svíčku, dáváme věneček a samozřejmě probíhá společné focení. Opět je zde nádherný výhled na kopce Vysočiny. Následuje pauza na lavičce a samozřejmě občerstvení.
p1110179.jpgPokračujeme na lesní cestu směr Vlčí kámen. Už jednou jsme tudy bloudili a tak si musíme dávat pozor, aby jsme šli správnou cestou. Držíme se žluté a na rozcestí potkáváme "Hostinec u Lišáka", bohužel jen v podobě cedule na stromě! No nic, jdeme dál. Hledáme tu pravou odbočku k Vlčímu kameni, ale zjišťujeme, že turistické znační je zde změněno a žlutá vede přímo k němu! Paráda. Kluci tedy můžou uctít památku "svého příbuzného". Opět zapalujeme svíčky - za každého psa jednu (tedy 6), pokládáme věneček a poctivě se fotíme. Eva je zásobená a vytahuje plechovky s pivem, je sice zima, ale nepohrdám a jedno si dám. Mirek má smůlu - řídí, tak je na suchu! Tak lehčí část trasy je za námi.
p1110239.jpgZbývá nám Pomník Neznámému zajíci, bohužel cesta k němu je po neznačených cestách, jen skomě popsaná na netu "na lesní cestě mezi obcemi Koníkov a Lísek u bývalé Šipovy hájenky". Dobrý, lesních cest je tu asi dvacet! Našli jsme nějakou mapu, kde byla označená hájenka a doufáme, že je to zrovna ona. Takže určujeme přibližný směr, jako cesta to moc nevypadá, ale jdeme. Narážíme na Přírodní památku Vlčí kámen a dle mapy jdeme dobře. Napojíme se na větší lesní cestu a po chvíli vidíme nějaký barák. Že by to byla ta hájenka? Nebo kolonie značená na mapě? Nevíme a jdeme podél lesa dál. Les končí, pomník nikde. Dohadujeme se o nesmyslech a řešíme co dál. Za námi je další lesní cesta tak půjdeme asi tam. Najednou Eva hlásí, že jsme úplně blbý, celou dobu totiž stojíme kousek od pomníku!!! Hurá, našli jsme to! Zajíc dostává taky věneček a my se opět fotíme na památku. Celý šťastní jdeme další lesní cestou - snad zpět. Napojujeme se na žlutou, zpět kolem "posledního vlka" k autu.
Výlet se vydařil, počasí taky ušlo, pejsani se krásně provětrali a my byli spokojeni, že jsem našli všechny naplánované cíle. Takže příště už můžeme jít "na jisto"!

Fotogalerie ZDE